Στο σύγχρονο κόσμο και ψηφιακά εξελισσόμενο ,η ανάλυση των υγειονομικών δεδομένων έχει καταστεί το καθοριστικό εργαλείο για τον επανασχεδιασμό όλου του εθνικού συστήματος Υγείας αφενός και αφετέρου στη δημιουργία και λήψη αποφάσεων έγκυρων και έγκαιρων πάνω στις μελλοντικές πολιτικές υγείας.
Η ανάλυση των υγειονομικών δεδομένων αφορά την αξιοποίηση των υγειονομικών δεδομένων, την επεξεργασία τους και την ανάλυσή τους. Ο όρος υγειονομικά δεδομένα δεν αφορά μόνο τα δεδομένα που παράγονται μέσα στις υγειονομικές επιχειρήσεις του εθνικού συστήματος υγείας, αλλά περιλαμβάνει όλα τα δεδομένα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας. Η υγεία βρίσκεται σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής , στην εργασία, στην παιδεία, στην άμυνα, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην περιφερειακή ανάπτυξη κλπ. Η αξιοποίησή τους θα μας δώσει τη δυνατότητα, εκτός των άλλων, να αξιοποιήσουμε τις δομές της υγείας, προσελκύοντας επενδύσεις σε σχέση με την υγεία.(π.χ. Θεραπευτικός τουρισμός)  
Τα χαρακτηριστικά των υγειονομικών δεδομένων
Α. Ο όγκος των δεδομένων. Μεγάλος όγκος δεδομένων, τα οποία παράγονται καθημερινά και αποθηκεύονται ηλεκτρονικά ή και χειρογραφικά . Στα δεδομένα αυτά απεικονίζονται διαδικασίες, ενέργειες, πράξεις, εργασίες σε διάφορα επίπεδα, όπως κλινικά ,εργαστηριακά, διοικητικά, οικονομικά , χειρουργικά , επαγγελματιών υγείας κλπ.. Ο όγκος τους αυξάνεται κάθε μέρα και παραμένουν αναξιοποίητα.
Β Η ταχύτητα, των δεδομένων. Η ταχύτητα της παραγωγής των υγειονομικών δεδομένων είναι τρομακτική. Μόνο να σκεφτεί κανείς με τι ταχύτητα παράγονται υγειονομικά δεδομένα σε ένα νοσοκομείο. σε μια υγειονομική περιφέρεια ή σε ολόκληρη τη χώρα  στην μονάδα του χρόνου ή κάθε ημέρα και εάν προσθέσουμε τα δεδομένα, τα οποία θα παράγονται  μέσω συστημάτων εξ αποστάσεως παρακολούθησης ασθενών, τότε οι ταχύτητες συνολικά της παραγωγής είναι ασύλληπτες.
Γ. Ποικιλία των δεδομένων. Τα υγειονομικά δεδομένα παρουσιάζουν ένα μεγάλο φάσμα ποικιλίας, ιδιομορφίας και ειδικής διαχείρισης και επεξεργασίας τους.
  • Ο όγκος των δεδομένων της υγείας αναμένεται στα επόμενα χρόνια να αυξηθεί δραματικά και καθίσταται σαφές ότι.
  • θα πρέπει να αξιοποιηθούν τόσο στη θεραπεία όσο και στη διάγνωση, στη δημιουργία νοσολογικών προφίλ όσο και στην κλινική και εργαστηριακή έρευνα.
  • Υπάρχει η αναγκαιότητα δημιουργίας νοσολογικών και επιδημιολογικών βάσεων δεδομένων.
  • Θα πρέπει να μετατοπιστεί  ο στόχος  του εθνικού συστήματος υγείας από τη θεραπεία μόνο στην πρόληψη και στη θεραπεία.
  • Καθίσταται αναγκαίος ο επανασχεδιασμός της λειτουργικότητας του εθνικού συστήματος υγείας με τη μετατόπιση του στην αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα των υγειονομικών του οργανισμών και επιχειρήσεων.
Η επεξεργασία και η ανάλυση των υγειονομικών δεδομένων θα,
Α . Σκοπεύει στην
  • Βελτιστοποίηση της περίθαλψης.
  • Πρόληψη των νοσημάτων.
  • Εξατομικευμένη ιατρική.
  • Διαχείριση των υγειονομικών δαπανών.
  • Έρευνα και ανάπτυξη.
  • Ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας υγείας.
Β. Θα έχει  κοινωνική επίδραση
Θα συμβάλει καθοριστικά στην παραγωγή μιας πιο αποδοτικής , αποτελεσματικής και εξατομικευμένης παραγωγής υπηρεσιών πρόληψης και υπηρεσιών ανάκτηση της υγείας, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα την ποιότητα της ζωής των πολιτών και προωθώντας την ευημερία και την ανάπτυξη στην κοινωνία.
 Οι προοπτικές της ανάλυσης των υγειονομικών δεδομένων.
Η ανάλυση των υγειονομικών δεδομένων μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην
  • Ανάπτυξη προγνωστικών μοντέλων για τους κινδύνους από τη νοσηρότητα, τις επιδημίες και τη χρήση των πόρων.
  • Διαχείριση του πληθυσμού.
  • Επιτήρηση της ασφάλειας των φαρμάκων και των ιατροτεχνολογικών εξοπλισμών.
  • Ετερογένεια ασθενειών και θεραπειών.
  • Ανάπτυξη συστημάτων υποστήριξης κλινικών αποφάσεων.
  • Ποιότητα υγειονομικών υπηρεσιών και μέτρηση της απόδοσής τους.
  • Δημόσια υγεία και στη δημιουργία. Χαρ. Δημιουργία, χάρτες υγείας. Για κάθε νόσημα.
  • Ανάπτυξη όλων των μορφών έρευνας.
Η εκτίμηση των διεθνών οίκων είναι ότι , μετά την αξιοποίηση και την ανάλυση των υγειονομικών δεδομένων στις ΗΠΑ , θα  επιφέρει μια  εξοικονόμηση της τάξεως των 300 δις δολαρίων και από την έρευνα και την ανάπτυξη θα εξοικονομηθούν πόροι 265 δις δολαρίων. Μόνο στην επανεξέταση των  παραπομπών των ασθενών σε χειρουργική επέμβαση προέκυψε ένα 40% που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν αλλά θεραπευτικά σχήματα προέκυψε όφελός 400 δις δολαρίων το χρόνο
Επίσης θα συμβάλουν στην εξάλειψη της σπατάλης των πόρων και στους ακόλουθους τομείς.
 Κλινικές εφαρμογές.
Με τη συγκριτική ανάλυση της αποτελεσματικότητας.
Έρευνα και ανάπτυξη.
  • Ανάπτυξη προγνωστικών μοντέλων για την παραγωγή νέων φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων.
  • Ανάπτυξη στατιστικών εργαλείων και αλγορίθμων για την ενίσχυση των κλινικών δοκιμών και της πρόληψης των ασθενειών.
  • Θα συμβάλουν αποτελεσματικά στην ανάλυση των κλινικών δοκιμών για τον έγκαιρο εντοπισμό των πιθανών παρενεργειών.
Δημόσια υγεία.
Θα σηματοδοτήσει σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της δημόσιας υγείας, όπως.
  • Θα ευνοεί την ταχύτερη ανάπτυξη εμβολίων, τα οποία έχουν αναπτυχθεί με συγκεκριμένους στόχους. Π χ. Την επιλογή των ετήσιων στελεχών της γρίπης.
  • Θα προλαμβάνει υγειονομικές κρίσεις σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία και δεδομένα.
  • Θα συμβάλλει στην δημιουργία χαρτών υγείας, ανά νόσημα για κάθε υγειονομική περιφέρεια και στην αυτόματη παρακολούθηση τους και την επικαιροποίηση τους.
Τεκμηριωμένη ιατρική.
  • Θα αναπτυχθούν σχεσιακά μοντέλα τεκμηριωμένης ιατρικής φροντίδας.
  • Σε συνεργασία με την τεχνητή νοημοσύνη θα μειώσει , τα λάθη , τις παραλείψεις ,τις λάθος εκτιμήσεις και τις θεραπευτικές αγωγές
Ανάλυση βιολογικών δεδομένων.
Ανάπτυξη σχεσιακών μοντέλων μεταξύ του γονιδιώματος του ασθενή και των δεδομένων του. (Σύγχρονων και ασύγχρονων).
Καταστολή της απάτης.
Καταστολή της κάθε μορφή απάτης στον τομέα της υγείας, μέσα από τη συγκριτική συσχέτιση  των δεδομένων και τη δημιουργία μοντέλων παρακολούθησης με τη συνεργασία και της τεχνητής νοημοσύνης.
Ανάλυση δεδομένων που προέρχονται από αισθητήρες.
Δημιουργία νοσολογικού προφίλ και ανάλυση της νοσολογικής του συμπεριφοράς.
Η υγεία παίζει καθοριστικό ρόλο στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Συνήθως οι περισσότεροι νομίζουν ότι ο όρος υγεία είναι μόνο η νοσοκομειακή περίθαλψη και κάνουν μεγάλο λάθος, γιατί η υγεία είναι παντού στον κάθε τομέα της κοινωνικής και οικονομικής μας ζωής. Η αξιοποίηση των υγειονομικών δεδομένων όλων των τομέων της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της χώρας αφενός και αφετέρου στην επενδυτική αξιοποίηση των δομών της υγείας. Η τεχνολογία και η εξελίξεις της σήμερα μας επιτρέπουν να κάνουμε πολύ περισσότερα από αυτά που φανταζόμαστε , αυτό που έχουμε ανάγκη είναι η πολιτική βούληση.